Regler för klättring med barn

En klätterhall är en spännande och rolig miljö för både vuxna och barn, men kan också vara en farlig miljö. Du som vuxen har ett ansvar för både barnens och din egen säkerhet. Därför måste du se till att reglerna följs. Denna information om särskilda regler behöver du som besöker Östersunds Klättercenter med barn känna till, för att ditt besök ska bli så säkert och trivsamt som möjligt för alla.

Klättra topprep

Att klättra topprep på repväggarna medför inte samma risker som bouldering gör. För barn rekommenderar vi det alternativet. Vill du prova på eller lära dig hur det går till. Boka en topprepskurs eller kom på en prova på tid.

Bouldering med barn

Bouldering med barn är fantastiskt! Är barnet under 12 år gäller en aktiv vuxen per barn. Kommer du hit med fler än ett barn får ett barn vara aktivt åt gången medan de andra barnen får vänta på sin tur. Boka en boulderintroduktion för att lära dig hur bouldering går till och hur du bouldrar säkert med ditt barn.

En person åt gången

Klättra endast en person åt gången. Klättra inte under varandra.

Lek med rep

Repen skall användas till klättring.

Lek i gym

Lek med gymredskap är ej tillåtet och kan vara farligt. Gymmet är till för träning.

Spring

Springande barn är en risk för dem själva och för de som klättrar och säkrar.

Ett barn – En Vuxen

Varje barn under 12 år måste ha en aktiv och ansvarig vuxen med sig i boulderområdet. Är det flera barn som vill klättra måste de vänta på golvet utanför mattorna. Detta rekommenderas även för barn över 12 år.

Passa ditt barn

I klättervärlden kallas det att ”spotta”, från engelskans hitta/finna. Det betyder att se till att klättraren har en fri yta att landa på och att klättraren landar i balans på fötterna. Barn måste ha en vuxen som ”spottar” hela tiden. Den som spottar måste också se till att inte hamna i vägen för andra klättrare.

12-årsgräns för bouldering

Bouldering rekommenderas inte för barn under 12 år. Det är tillåtet att vara yngre, men du som vuxen måste vara medveten om att väggar och mattor inte är anpassade för barnens längd och vikt, så klättra endast halva vägen upp.

Säker bouldering – regler för bouldering
Säker repklättring – regler för repklättring